Alle informatie over

Wat is een PVC vloer?

Wie zegt dat kunststof op de vloer niet mooi is is gek. Want zeg nou zelf PVC vloeren veroveren in rap tempo de interieurwereld. Een PVC vloer is gemaakt van kunststof, maar heeft helemaal geen kunstmatige uitstraling. Daarom is het helemaal niet gek dat dit materiaal steeds bekender wordt en het beste alternatief is voor laminaat.

PVC is een afkorting die staat voor polyvinylchloride. Een ingewikkeld woord, maar in principe is polyvinylchloride simpelweg een soort kunststof. PVC wordt niet alleen gebruikt voor de productie van vloeren. Ook speelgoed, dashboards, leidingen en nog veel meer objecten die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt zijn gemaakt van PVC. 

Waarom een PVC vloer

Een PVC vloer is ongeacht het type ruimte een goede keuze. PVC vloeren worden gemaakt van verschillende lagen kunststof, waardoor de vloer extra stevig en tóch comfortabel om op te lopen is. De PVC vloer komt het beste tot zijn recht op een egale ondervloer. Dit is belangrijk omdat je anders steentjes en andere oneffenheden gaat voelen en zien. De vloer is houtvrij, maar bijna niet van echt hout te onderscheiden. Het fijne van een pvc vloer dat het erg geluiddempend is, zeker in vergelijking met laminaat of click pvc. Ook behoud pvc goed zijn temperatuur  waardoor de vloer nooit ijskoud zal aanvoelen, de combinatie met vloerverwarming is daarom ook ideaal.  

BIj het kiezen van de PVC vloer kunt u vloeren kiezen met verschillende dikte slijtlaag, dit is afhankelijk van het gebruik van de vloer. 

Verschillende diktes slijtlaag:  

  • 0,3 mm slijtlaag – (slaapkamers/ zolders) 
  • 0,55 mm slijtlaag –(ruimtes die het meest gebruikt worden zoals de woonkamer/gang)
  • 0,7 mm slijtlaag – (bedrijven) 

Voordelen van een PVC vloer

Steeds meer mensen kiezen voor PVC vloeren in plaats van hout, natuursteen of beton. Dat is niet zo gek. PVC is namelijk uitermate duurzaam. Een PVC vloer gaat minstens 30 jaar mee en vraagt nauwelijks om onderhoud. 

Bovendien kun je PVC vloeren – mits van de juiste merken en kwaliteit – niet van hout of natuursteen onderscheiden. De houtprint in onze PVC vloeren is zeer overtuigend. 

PVC is daarnaast de makkelijkste vloer als het gaat om onderhoud. Regelmatig stofzuigen is nodig om vuil en zand te verwijderen. Verder kun je de vloer gewoon met water reinigen als je vlekken ziet. Schoonmaakmiddelen hoef je daarbij niet te gebruiken. Een beetje speciale polish op z’n tijd kan de toplaag herstellen, maar verder is intensief onderhoud niet nodig.

Nadelen van een PVC vloer

Zoals bij elke vloer soort heeft een PVC vloer ook enkele nadelen.

Kosten: Een PVC vloer gaat jarenlang mee en is gemaakt van zeer sterk materiaal.
Hierdoor zijn de kosten dan ook wat hoger in vergelijking met sommige andere vloeren.

Het volgende punt wat een PVC vloer duurder maakt is dat het lastig zelf te leggen is.
Zoals eerder beschreven is een plak pvc vloer heel dun en is het van uiterst belang dat er een goede ondervloer wordt aangebracht(egaliseren).

Ook bestaat er nogal wat kwaliteitverschil tussen verschillende vloeren en/of merken.

Hierbij geldt ook de regel goedkoop is vaak duurkoop.

De vloer kan naarmate de tijd verstrijkt iets verkleuren. Dit gebeurde vaker bij vorige generaties vloeren of bij de goedkopere soorten.

PVC is krasvast maar niet krasbestendig. Het PVC kan dus wel tegen een stootje maar het kan zijn dat u naar loop van tijd krasjes gaat zien.
Klein voordeel is dat het mogelijk is enkele delen te vervangen mocht dat nodig zijn.