Alle informatie over

Wat is een Laminaat vloer?

Eigenlijk behoeft laminaat geen uitleg meer. Maar toch: Laminaat is een composietplaatmateriaal dat uit verschillende lagen is opgebouwd, waarbij eigenschappen verkregen worden die met enkelvoudige materialen niet verkregen kunnen worden. De plank bestaat doorgaans uit 4 of 5 lagen, een rugplaat die op de vloer gaat, een kernplaat van HDF, een decorlaag(dus wat je feitelijk ziet) en een transparante slijtvaste bovenlaag. De term laminaat komt voort uit de benaming voor de dunne laagjes over elkaar geplaatst materiaal, de lamellae. Het proces waarmee deze worden verbonden wordt lamineren genoemd.

Laminaat is al jaren een zeer populaire vloersoort. Niet zo vreemd, er zijn vele voordelen van een laminaatvloer. Doordat het al jaren op de markt is is er voor elke beurs een vloer beschikbaar.
Laminaat is er een grote variatie in vele kleuren en motieven. Of u nu een tegel, hout of visgraat motief wilt er is van alles beschikbaar. Laminaat is redelijk eenvoudig te leggen waardoor het een ideale vloer is voor de doe het zelfer. Let op gebruik wel een juiste ondervloer. Een ondervloer egaliseert de vloer een beetje maar belangrijker het dempt reflectie- en contactgeluid.

Voordelen van een laminaat vloer

Laminaat kent vele voordelen enkele hebben we al benoemd. Hier volgen er nog een paar. Laminaat is kleurvast en vocht bestendig. 

Er is veel keuze beschikbaar doordat het al jaren op de markt is. Laminaat is makkelijk zelf te leggen en er is weinig kans op werking. Houd wel de voorgeschreven voorwaarden aan. 

Ook kan laminaat geen stof opnemen dus is het een hygiënische vloersoort. Regelmatig stofzuigen en af en toe dweilen is voldoende, meer onderhoud is er niet nodig en de vloer gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee.

Nadelen van een laminaat vloer

Laminaat kan door verschuivingen van meubels of zware objecten krassen oplopen. De krassen zijn niet eenvoudig te weg te schuren zoals met bijvoorbeeld een houten vloer.

Om een beschadigd deel te vervangen dient de vloer weer afgebroken te worden tot u bij het te vervangen deel bent.

De vloer is door zijn constructie wat harder en voelt wat kouder aan. Hierdoor is er ook wat meer last van reflectie- en of contactgeluid. Reflectiegeluid is het geluid dat gehoord word bij lopen op de laminaatvloer. Het contactgeluid is het geluid dat doordringt naar de buren onder of naast je.

Dit geluid kan verminderd worden door een goede keuze van de ondervloer.